Finn en lun havn å ankre eller fortøye i

Alle som har overnattet i båt vet hvor vikitg det er å finne en trygg havn å ankre eller fortøye i. Norsk Havneguide hjelper deg å finne havnene som er best beskyttet mot vind og bølger den kommende natten.

Norsk Havneguide bruker avanserte algoritmer til å analysere topografien rundt alle havner. På den måten vet vi hvilke vindretninger hver av havnene gir beskyttelse mot. En gang i timen henter sytemet vindmeldinger fra yr.no og kobler de mot havnenes beskyttelsesgrad. Da kan vi estimere hvor godt beskyttet en havn er for vinden som er meldt kommende natt. Havnene får en score mellom 0 og 100 poeng, hvor 100 poeng er best. På kartet ser du naturhavner som små rundinger og gjestehavner som diamanter (firkanter vippet på høykant). Hver havn har et tall som indikerer hvor god havnen forventes å være neste natt. Tallet 5 betyr en beskyttelsesgrad mellom 50-59, tallet 6 betyr 60-69, tallet 7 betyr 70-79 osv. Ikonene skifter også farge med tallene. Rødt er veldig dårlig, orange er midt i mellom og grønt er bra.

Her ser vi hvordan kartet så ut rundt Koster i Sverige en tirsdag i juli 2024. Den kommende natten var det meldt vind fra øst, og vi ser at havner som er eksponert for østavind har en lavere score enn de som er beskyttet for vind fra øst.

Når du zoomer inn på kartet får du også opp vindpiler som viser vinden kommende natt. Under er en skjermdump fra Fotö og Stora Axholmen utenfor Göteborg. Vi ser at gjestehavnen på Fotö er markert grønt, mens naturhavnen på Stora Axholmen er markert rødt. Det er fordi landet på Fotö beskytter gjestehavnen for vinden fra øst, mens havnen på Stora Axhomen ligger eksponert for vind fra øst. Med opp mot 10 m/s vind vil det antagelivis nøkke godt i båten. Bølgene vil også slå inn i havna. Selv om de ikke blir store og farlige når man er innaskjærs, er det ganske sannsynlig at små krappe bølger vil slå mot skroget og lage mye lyd gjennom natten. Avhengig av båtens størrelse kan det også føre til en del bevegelse.

Inne på hver havneside finner du en detaljert analyse av vindbeskyttelsen kommende natt. Under ser du et opptak av vindanalysen for Sandøbukta i Norge en ettermiddag i juli 2024.

Midt i analysen ser du en sirkel markert med North, East, South og West. En heltrukket linje i sirkelen viser hvilke vindretninger denne havnen er beskyttet mot, og en stiplet linje betyr svak beskyttelse. Den aktuelle havna (Sandøybukta) er beskyttet mot vind fra syd og eksponert for vind fra nord, øst og vest.

Nederst er det en tidslinje over de neste 36 timene. Her har vi fra kl 15 den aktuelle dagen. For hver time ser vi den meldte vindstyrken. Det er også en grønn og oransje blokk i tidslinjen. Det mellom kl 22 og 09 den kommende natten. På starten av natten er det svak vind fra syd og da er blokken grønn. Så dreier vinden mot nord, men den er fortsatt svak i styrke, og blokken er fortsatt grønn. Men rundt klokken 4 om morgenen har vinden tiltatt og kommer fortsatt inn fra nordøst. Da synker scoren og blokken blir oransje.

Scoren du ser på ikonene i kartet er den dårligste timen den kommende natten. Det betyr at en havn som er markert med grønn i kartet vil være grønn hele den kommende natten. Mens en havn som er markert med gult også kan ha bedre (men ikke dårligere) perioder den kommende natten. Slik som vi så i illustrasjonen over.

Her er også en beskrivelse av hvordan du leser de detaljerte vindmeldingene. Havnen som vises er Ulön -Dannemark (Sverige), og vinden var fra en sommerdag i 2023.

Vi håper du finner en god havn for den kommende natten :)